Over ons

Drie initiatiefnemers
De familie Kristen, energiecoöperatie Buren Energie en duurzaam energiebedrijf Pure Energie zijn samen de initiatiefnemers van Wind voor Buren. Hieronder stellen zij zich voor. De familie Kristen is de eerste en oorspronkelijke initiatiefnemer van Wind voor Buren, maar het past niet bij hun bedrijfsfilosofie om de risicovolle investeringen te doen die nodig zijn. Daarom is er de samenwerking met Buren Energie en Pure Energie. De coöperatie en het energiebedrijf doen de investeringen en worden vergunninghouder en exploitant van de windmolens. Zij nemen daarom het voortouw in de verdere ontwikkeling, maar in afstemming en samenwerking met de familie Kristen.

Familie Kristen
Wij zijn Annemarie en Bert Kristen en hebben samen een melkveebedrijf aan de Veldweg in Ambt Delden (gemeente Hof van Twente), op de grens met Borne. We proberen al langere tijd duurzaam te leven en te werken. Zeker de laatste jaren zijn wij ons er nog bewuster van geworden dat een duurzamere levensstijl nodig is. Dat komt doordat wij zien dat de klimaatverandering zich steeds sneller ontwikkelt. Het komt bijvoorbeeld vaker in het nieuws, maar we merken het ook op ons eigen bedrijf. Wij hebben te maken met droge periodes die langer duren en regenbuien worden heviger. De gevolgen van wereldwijde klimaatverandering merken wij nu ook al dichtbij huis. Daarom hebben wij een idee voor twee windmolens bij onze boerderij (tekst loopt door onder de foto van Bert en Annemarie)

Annemarie Bert ResizedImageWzM1MCwyNDZd

In harmonie met omgeving en milieu
Begin jaren ’80 begonnen Bert en zijn vader samen het melkveebedrijf op de plek waar het nu nog altijd staat. Daarvoor had de vader van Bert al een boerderij, nog iets dichterbij Borne. Maar vanwege de komst van de snelweg werd het bedrijf verplaatst naar de huidige plek aan de Veldweg. Het is altijd een grondgebonden bedrijf geweest. Vrijwel al het voer voor onze koeien wordt geteeld op grond die bij de boerderij hoort en de mest van de dieren wordt ook weer op eigen grond uitgereden. Zo blijft de kringloop in stand: het land wordt gebruikt om te produceren, maar via de mest komen voedingsstoffen weer terug in de grond. Dat voorkomt roofbouw van het land. Nu er in de samenleving steeds meer aandacht komt voor duurzaamheid, wordt er ook vaker gepleit voor grondgebonden veeteelt. Ons bedrijf is dat dus altijd geweest en dat vinden wij ook heel waardevol. Wij doen ons best in harmonie met omgeving en milieu te wonen en te werken.

Duurzame technieken
We zijn ons ervan bewust dat het belangrijk is om rekening te houden met het milieu. Daarom zijn wij sinds het jaar 2000 stap voor stap meer duurzame technieken gaan gebruiken. Wij kiezen ervoor om te investeren in duurzaamheid om zo ons bedrijf te optimaliseren. Daardoor hoeven wij onze veestapel niet uit te breiden en blijven we een grondgebonden bedrijf. Zo hebben wij zonnepanelen aangeschaft. In totaal hebben wij nu 250 panelen op onze daken liggen. Restwarmte van de koeling van onze melktank warmt via een warmtewisselaar water op om daarmee de melkmachine schoon te maken. We hebben een elektrische auto en een luchtwarmtepomp zorgt met de vloerverwarming voor warmte in ons huis.

Inspiratieboerderij
Duurzaamheid is voor ons belangrijk en wij hopen dat meer mensen zich ervan bewust worden dat het goed is om rekening te houden met het milieu. Daarom is Annemarie in 2011 begonnen met de Inspiratieboerderij Duurzaam in Hof van Twente. Op ons erf ontvangt ze groepen, zoals scholen, bedrijven, verenigingen en particulieren. Deze mensen probeert zij te inspireren tot een duurzamer leven. Haar kernboodschap is dat duurzaam leven vooral een verbetering is: de bijbehorende techniek is interessant, het is eenvoudig om te doen, er zitten veel directe voordelen aan en het is zelfs financieel gunstig. Daarnaast inspireren de lezingen, workshops en gesprekken met bezoekers van de Inspiratieboerderij op hun beurt ook ons weer tot een duurzamere levensstijl.

Ingebed in de omgeving
Wij vinden het erg belangrijk dat onze boerderij met 45 koeien grondgebonden is en ingebed in de omgeving. Wij zijn absoluut voorstander van de weidegang; de koeien staan zoveel mogelijk in de wei. Een mooi gevolg daarvan is dat veel voorbijgangers met ons hierover een praatje maken. Zo is er letterlijk contact tussen de boerderij en de omgeving.

De volgende stap: twee windmolens
De volgende stap die wij nu willen zetten, is twee windmolens op ons land. Met die molens wordt veel duurzame energie opgewekt. Wij hopen vooral dat uiteindelijk veel mensen uit de buurt deze groene stroom afnemen. Stroom van de boer, een streekproduct, simpel en eerlijk. Bovendien is dit weer een bijdrage aan het afremmen van klimaatverandering. Voor ons past deze wens voor twee windmolens bij de keuze die wij jaren geleden hebben gemaakt om ons bedrijf te verduurzamen.

De twee beoogde windmolens kunnen ook onderdeel worden van de Inspiratieboerderij. Ze zijn te bezoeken, er kan uitleg over worden gegeven – bijvoorbeeld aan schoolkinderen en studenten - en zo ook het gesprek over duurzaamheid in bredere zin op gang brengen.

Voor de volgende generatie
Deze twee windmolens zijn voor ons ook een goede manier om het bedrijf duurzaam te verbreden. Daar willen we eerlijk en open over zijn. Door de aanvullende inkomsten uit de twee windmolens blijft onze bedrijfsfilosofie overeind: zoveel mogelijk weidegang, grondgebonden werken, duurzaam, ingebed in en passend bij de omgeving.

Boeren hebben te maken met sterk schommelende melkprijzen. Om te zorgen dat hun bedrijf deze schommelingen kan doorstaan, moeten zij keuzes maken. Vaak betekent dat het bedrijf uitbreiden of verbreden (een andere inkomstenbron aanboren). Als er wordt uitgebreid, komen er meer koeien in grotere stallen. De keerzijde van deze ontwikkeling is dat principes als weidegang, grondgebondenheid en passend bij de omgeving onder druk komen te staan. Dat zijn de principes die wij juist cruciaal vinden en waar wij dankzij de windmolens aan vast kunnen houden. Onze zoon die het bedrijf wil overnemen, kan dankzij de windmolens het bedrijf voortzetten op de manier zoals zijn ouders en grootouders dat deden: kleinschalig en met respect voor mens, dier en milieu.

Dit idee is niet nieuw. Jaren geleden, rond het jaar 2000, hadden wij deze wens voor windmolens ook al, maar dat is vanwege een gemeentelijke herindeling destijds niet doorgegaan. Wij zijn toen wel doorgegaan met het verduurzamen van ons bedrijf. Nu doen we een nieuwe poging om windmolens te realiseren, mede ingegeven door de urgentie van klimaatverandering.

Energiecoöperatie Buren Energie
Energiecoöperatie Buren Energie U.A. maakt het mogelijk dat buren met elkaar kunnen ondernemen. Leden investeren in de coöperatie, die daarmee kan investeren in duurzame energieprojecten die rendementen opleveren. Een gedeelte van die opbrengst keert Buren Energie uit als een rente op de investeringen van de leden. De rest van de opbrengsten investeert de coöperatie in maatschappelijke doelen zoals energiebesparing en het voorkomen van energiearmoede in de regio. Ook wil Buren Energie investeren in het ontwikkelen van nieuwe duurzame energieprojecten. Investeringen in duurzame energieprojecten door de coöperatie en de voorwaarden daarvan moeten altijd worden goedgekeurd door de leden in de algemene ledenvergadering. 

Buren Energie wil een duurzaam energiesysteem
In een duurzaam energiesysteem is er een balans tussen de drie P’s: People, Planet, Prosperity. Niet alleen windmolens of zonneparken bouwen om winst te maken, maar ook om samen met buren die opbrengst weer in te zetten voor de verduurzaming van de regio. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook goed voor de mensen die in die regio wonen.

Daarnaast wil Buren Energie de opgewekte energie/stroom aan de leden leveren. Hoeveel de coöperatie levert en hoeveel er wordt geleverd, moet ook in balans zijn. De wind waait immers niet altijd en de zon schijnt ook niet altijd. Om opwek en gebruik van de stroom met elkaar in balans te brengen, wil Buren Energie een gedeelte van de winst inzetten om energie te besparen en in de toekomst investeren in energieopslag.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid en voorkomen energiearmoede
Als een maatschappelijk gedreven organisatie wil Buren Energie ook de buren helpen met het verduurzamen van hun woningen. Dat kan door, in samenwerking met andere maatschappelijke organisaties, de leden energiebesparingsadviezen te geven. Met de opbrengsten van de projecten die Buren Energie realiseert, wil de coöperatie ook buren die deze investeringen in energiebesparing niet kunnen betalen, helpen om hun energierekening naar beneden te brengen. Op deze manier draagt Buren Energie bij aan de bestrijding van energiearmoede in de regio.

Voor Hof van Twente, Borne en Hengelo
Buren Energie richt zich op de regio Hof van Twente - Borne – Hengelo. Iedereen uit die gemeenten kan lid worden van de coöperatie en mee-investeren. Hierdoor kunnen inwoners uit de omgeving – ongeacht de gemeentegrenzen – meedoen in Wind voor Buren.

Klik hier voor de website van Buren Energie.  

Logo Buren Energie 1

Duurzaam energiebedrijf Pure Energie
Pure Energie is een duurzaam energiebedrijf, gevestigd in Enschede. Al ruim 25 jaar werkt het bedrijf aan de verduurzaming van Nederland door eigen windmolens, zonnedaken en zonneparken te realiseren. Iedereen, zowel particulier, organisatie als bedrijf, kan de groene stroom uit deze windmolens en zonneparken afnemen door klant te worden van Pure Energie. Zo heeft Pure Energie kennis van alle facetten: van locatieonderzoek, planologische procedure en omgevingsproces tot financiering, bouw en beheer van de windmolens en zonneparken en het leveren van de groene stroom. Verder levert Pure Energie zonnepanelen aan bedrijven en werkt aan projecten voor energieopslag. 

Pure Energie levert klanten alleen de stroom die het zelf opwekt met de eigen windmolens en zonneparken die alleen in Nederland staan. Daarom is Pure Energie al jaren achter elkaar uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland in een onderzoek van de Consumentenbond, WISE, Greenpeace en Natuur & Milieu. 

In de ontwikkeling van nieuwe wind- en zonneparken zoekt Pure Energie altijd de samenwerking met de omgeving. Dat houdt onder andere in dat Pure Energie in veel projecten samenwerkt met een lokale energiecoöperatie. Via die coöperatie kan de omgeving collectief mede-eigenaar worden van het wind- of zonnepark, conform het streven voor lokaal eigendom uit het landelijke Klimaatakkoord. Pure Energie streeft naar een gelijkwaardige samenwerking met de omgeving.

Klik hier voor de website van Pure Energie.

Logo Pure Energie 2022 1