Bijeenkomst 5: visualisaties, ecologie en voorstellen

17 maart 2021 Matthijs Oppenhuizen

Op de agenda van bijeenkomst 5 staan landschap/visualisaties, ecologie en voorstellen van ons als initiatiefnemers voor het plan van de twee windmolens.

Digitale bijeenkomst 5 participatieproces
Vanwege de aanhoudende maatregelen tegen het coronavirus wordt ook bijeenkomst 5 van het participatieproces volledig digitaal gehouden. Deze bijeenkomst is op 23 maart.

Publieke tribune ook digitaal
Dit betekent dat toeschouwers op 23 maart ook plaatsnemen op de digitale publieke tribune. Wie de bijeenkomst online wil volgen, moet zich uiterlijk 19 maart opgeven via een e-mail aan de procesbegeleiders (procesbegeleiders2020@gmail.com). U krijgt dan een link en instructies waarmee u kunt deelnemen aan de videovergadering. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.

Op de agenda: visualisaties, ecologie en voorstellen voor het plan
Op de agenda van bijeenkomst 5 staan de onderwerpen landschap/visualisaties en ecologie. Ook doen we als initiatiefnemers voorstellen voor het plan waarbij we de opmerkingen vanuit de omgeving (gemaakt door deelnemers aan het participatieproces en door omwonenden en organisaties in de jaren hiervoor) hebben betrokken.

Alle documenten staan op onze website
Alle documenten voor deze bijeenkomst 5 staan op deze website. Klik daarvoor hier.  De documenten staan onderaan op de pagina, onder het kopje ‘Bijeenkomst 5 participatieproces (23 maart 2021)’. Zowel voor landschap/visualisaties, ecologie als de voorstellen die we doen, hebben we een presentatie gemaakt die het rapport of onze voorstellen samenvat. Deze presentaties staan op deze website bij de documenten.

Hieronder lichten we de onderwerpen voor bijeenkomst 5 nog kort toe.

Landschap en visualisaties
Een onafhankelijke expert heeft het effect van de twee beoogde windmolens op het landschap onderzocht en deze zogeheten landschappelijke effectbeoordeling beschreven in een rapport. Als bijlage bij dat rapport horen visualisaties vanaf negen punten rondom de windmolens.
Vanaf elk punt zijn twee visualisaties gemaakt: een visualisatie met de kleinste windmolens binnen de bandbreedte en een visualisatie met de grootste windmolens binnen de bandbreedte. Tijdens bijeenkomst 5 tonen we ook visualisaties vanaf de adressen van enkele deelnemers aan het proces die zich hiervoor hebben opgegeven.

Ecologie
Een onafhankelijk adviesbureau heeft de flora en fauna in en rond het plangebied onderzocht. Dit heeft eerste aandachtspunten opgeleverd voor het ecologisch vervolgonderzoek dat nodig is. Overigens horen we tijdens de bijeenkomst van 23 maart graag van de deelnemers aan het proces of zij nog andere aandachtspunten hebben met betrekking tot de flora en fauna in deze omgeving.

Voorstellen voor het plan
Als initiatiefnemers van Wind voor Buren doen we enkele voorstellen voor het plan waarbij we de opmerkingen vanuit de omgeving (gemaakt door de deelnemers aan het participatieproces en door omwonenden en organisaties in de jaren hiervoor) hebben betrokken. Zie de documenten op onze website voor de inhoud van deze voorstellen.

Ter informatie: slagschaduwkalenders van 22 adressen
Tijdens bijeenkomst 4 ging het onder andere over slagschaduw. In vervolg daarop hebben we ter informatie de zogeheten slagschaduwkalenders van 22 adressen in de omgeving van de windmolens zichtbaarder gemaakt. Deze kalenders laten zien wanneer er slagschaduw kan ontstaan bij deze woningen. Ook deze slagschaduwkalenders vindt u op deze website via de eerder gegeven link.

Deze 22 slagschaduwkalenders staan in het slagschaduwrapport dat eerder is gedeeld en is besproken tijdens bijeenkomst 4, maar dat rapport telt bijna 600 pagina’s. Daarom hebben we deze slagschaduwkalenders in een apart, overzichtelijker document gezet. Bij elk adres in dat document staat in enkele regels tekst benoemd wanneer er slagschaduw kan ontstaan en daaronder staat dan de slagschaduwkalender die bij dat adres hoort. We hopen dat dit extra inzicht geeft in hoe slagschaduw werkt. Meer over slagschaduw leest u ook in de Veelgestelde vragen.